Work & Travel SUA în 2020

Aeroportul din New York – JFK Iunie 2020

A fost un an diferit pentru toată lumea. În ciuda restricțiilor cauzate de pandemie, au fost studenți care au participat în programul Work & Travel în Statele Unite.

Dacă într-un an obișnuit mergeau în State aproximativ 7500 de studenți din România, anul acesta numărul lor a fost mult mai mic, aproximativ 160. (97 dintre aceștia s-au înscris prin American Experience.)

Studenții se înscriu din timp pentru a participa în program deoarece sunt mai multe formalități, dar și avantaje.

În primul rând ai o varietate mai mare de job-uri din care să alegi, iar una dintre cele mai importante formalități este aceea de a primi dreptul de muncă în State – formularul DS-2019 – care se eliberează doar pe baza unui job. Fără acest document nu poți aplica pentru o viză, motiv pentru care interviurile de job se desfășoară într-o anumită perioadă a anului pentru a obține dreptul de muncă în timp util.

Cel mai important pas pentru a ajunge în State este cel de a avea o viza SUA în pașaport. 

De obicei, studenții din România participă la interviurile pentru viză în perioada Martie – Iulie. Pentru vara 2020, interviurile au început cu data de 2 Martie, fiind aproximativ 50 de locuri pe zi. Aceste locuri se pot suplimenta în Aprilie și Mai, deoarece din ce în ce mai mulți studenți primesc dreptul de muncă și pot aplica. 

În cele 2 săptămâni, până pe 15 Martie când Ambasada SUA din București s-a închis temporar din cauza pandemiei, 300 din cele 700 de locuri au fost ocupate de studenții înscriși prin American Experience.
Aceștia au și obținut viza de State.

Începand cu 15 Martie, interviurile de viza au fost suspendate, dar marea majoritate a studenților nu a mai reușit să susțină interviurile nici după ce starea de urgență a fost ridicată, deoarece administrația Trump a decis pe 22 Iunie să suspende temporar interviurile de viză.

Practic chiar dacă starea de urgență s-a încheiat și trebuia să se redeschidă ambasada, studenții care nu au reușit să susțină interviul până pe 15 Martie nu au mai putut pleca în SUA, motiv pentru care numărul celor ajunși în State în această vară a fost extrem de mic.

Cu toate că au existat restricții de călătorie și eram încă la începutul pandemiei, și chiar dacă administrația Trump a închis granițele, pentru că aveau dreptul la muncă emis și viza J1 în pașaport, dintre toți studenții care au primit viza s-au încumetat să plece în state aproximativ 160 de studenți din România. 97 dintre ei s-au înscris prin American Experience. Niciunul dintre ei nu s-a îmbolnăvit de Covid în America și cu toții au revenit cu bine acasă la încheierea programului.

Aeroportul din New York JFK Iunie 2020

Feedback-ul celor care au fost în State cu American Experience a fost foarte bun. 
– 85% dintre studenți au declarat venituri peste $15.000
– 80% dintre studenți își doresc să se întoarcă in State vara viitoare (restul de 20% nu mai pot pleca pentru ca au terminat studiile).

Work and Travel USA is officially back on track! 

Proclamația prezidențială prin care au fost suspendate interviurile de viză nu ți se va aplica și vei putea susține interviul pentru viza J-1 în cazul în care o să lucrezi pentru un angajator care face parte dintr-o organizație implicată în proces (ex: Association of Manufacturers) sau cu un sponsor care face parte dintr-o organizație parte din proces (ex: US Chamber of Commerce). Poți afla mai multe detalii AICI

Având în vedere situația de anul trecut, totuși au ajuns studenți în SUA chiar dacă au fost restricții de călătorie. În primul rând, pentru că aveau viza în pașaport. De aceea recomandarea noastră e să te înscrii din timp pentru a ajunge cât mai rapid la ambasadă. Chiar dacă vor apărea restricții, având viza și dreptul la muncă ai toate șansele să ajungi în SUA.

Și noi, cei din echipa American Experience, ne adaptăm din mers cu noile condiții.
Astfel am modificat complet termenele de achitare a ratelor aferente programului Work & Travel și am simplificat procedura de înscriere.

Care sunt șansele pentru Work and Travel 2021?

Anul acesta a însemnat doar începutul pandemiei și fiecare țară s-a adaptat contextului. Cu toate restricțiile existente, tot au ajuns studenți în SUA și s-au întors acasă cu bine.

Având în vedere că mai este mult timp până în Iunie 2021 când ar începe plecările și există semnale că situația se va îmbunătăți, noi îți recomandăm să te înscrii din timp pentru cea mai tare experiență din studenție.

De ce să mă înscriu din timp?!

În orice moment sunt disponibile aproximativ 500 de joburi. 

Alegi din sute de joburi pe cel care crezi că ți se potrivește mai bine. 

Dacă te înscrii prin American Experience, vei plăti ratele când ești tu confortabil.

Anul acesta am eliminat termenele de achitare a ratelor aferente programului work & travel.

Nu există taxă de înscriere și ai flexibilitate la restul plăților / ratelor.

Indiferent cât de mare e grupul tău de prieteni, dacă vă înscrieți prin American Experience putem garanta plasamentul la același angajator sau în aceeași zonă din State. Mulți studenți și-au rezervat deja un loc pentru vara viitoare.

Până când ne vom putea vedea din nou în siguranță în birourile American Experience, hai să ne vedem ONLINE să afli cum poți pleca în State la vară.

Alege una dintre datele disponibile – www.americanexperience.ro și hai să ne cunoaștem!

Daca vrei să te înscrii deja, te invităm să completezi toate detaliile AICI.