Una neagra, doua albe

De la inceputul anului observ ca ma lovesc peste tot de cifra magica 30, si anume – la suta.

E.ON Gaz Romania anunta ca pretul gazelor naturale creste cu 30%, Firmele de asigurari anunta majorari la RCA, si , mai ales, pretul solicitat de FBI pentru examinarea amprentelor digitale colectate de catre Consulatul Statelor Unite ale Americii duce la o marire a taxei de interviu pentru viza SUA cu – ai ghicit – 30%. Asta inseamna ca in loc sa scot din buzunar 100 USD pentru interviul de viza SUA, scot 131 USD. Daca erai curios care e cauza, acum stii.

In alta ordine de idei…

Experienta de viata m-a invatat ca totusi dracul nu e chiar atat de negru. Asa ca am primit si vesti bune. Pana acum, daca erai student in anul I si iti doreai sa ajungi in State prin Work and Travel, dar la sfarsitul primei sesiuni media ti-a dat 8,99, s-a dus eligibilitatea…

Iata ca incepand de vinerea trecuta esti mai mult decat eligibil. Mai nou, daca esti in anul I si vrei sa participi in programul Work and Travel, media minima, dupa prima sesiune trebuie sa fie 8.

Dar sa nu neglijam “seniorii”. Cei dintre voi care trag tare pentru licenta primesc si o rasplata pe masura. Atat cei din anul 3 ( an terminal) cat si cei din anul 4 sau 5 ( ani terminali) pot sa se inscrie in program fara a mai fi obligatoriu sa prezinte o adeverinta care sa dovedeasca ca la intoarcerea in tara vor urma cursurile unui masterat la zi.

Logic, daca te gandesti cat de greu e sa faci rost de o astfel de adeverinta atata timp cat inscrierile pentru masterat incep tarziu iar interviul la ambasada se da pana la sfarsitul lunii iunie.

Tot din experienta personala, o scrisoare de intentie bine tintita poate muta muntii , asadar trebuie sa mergem cu tema bine facuta la interviu. Adica, daca nu prezentam nici o hartiuta care sa aduca un plus de siguranta faptului ca ne intoarcem pe plaiuri natale, ar fi bine sa ne dezvoltam abilitatile de negociere si persuasiune.

7 thoughts on “Una neagra, doua albe

 1. liliana dugaiasu says:

  what? pt studentii din anul I media din prima sesiunea din iarna trebuie sa fie minim 8? are u serious? inseamna k mai am o sansa.vreau mai multe detalii daca se poate. multumesc….

 2. Julie says:

  yeap..tot ce trebuie sa faci este sa tragi tare pentru acel 8 … ca altfel stai acasa la vara :) ….in rest…..sa stii engleza la nivel conversational, sa emani entuziasm, sa comunici cu usurinta…intr-un cuvant ATITUDINE!!
  p.s. pozitiva bineinteles :) Dupa sesiune te astept la biroul AE! :)

 3. Bia says:

  Am o nelamurire… Pretul pretul!!! Nu imi este foarte clar cat ma costa chestia asta, desi ideea de America suna extraordinar de bine! Daca mi-ai putea detalii legate de “money problem”, ti-as fi foarte recunoscatoare… :)

 4. Natalia on AE says:

  @ Bia

  Poti afla toate detaliile despre costul Programului Work and Travel pe site-ul American Experience . Exista mai multe variante de program in functie de nevoile tale. Toate sunt explicate pe http://www.americanexperience.ro/work-and-travel/optiuni/
  Daca vrei, poti trece pe la biroul nostru din Timisoara – Computer Club, Complex Studentesc, Str. Aurelianus, Nr. 19, ca sa putem vorbi mai in detaliu!

  Sper ca ti-am fost de ajutor!

 5. Bia says:

  Ms mult! O sa trec pe acolo cat de curand!

 6. liliana dugaiasu says:

  aaaa…nici nu stii cat sunt de determinata sa plec!!! cat despre entuziasm… o sa invat p rupte :)) inca ceva: cat de greu se obtine viza?

 7. Julie says:

  ma bucur sa vad atat de multa determinare…:) viza nu se obtine greu deloc….la interviu ai nevoie de: o atitudine pozitiva debordanta, optimism, zambet cat cuprinde, sa poti sa aduci argumente in limba engleza dorintei tale de a pleca in State si esti ca si plecata :)…daca vrei, iti povestesc mai multe despre interviul de viza daca ai timp sa treci pe la birou!

Leave a Reply

Your email address will not be published.