Ghid pentru întoarcerea din SUA după programul Work & Travel

Overstay

Indiferent de sfaturile primite până acum, vrem să-ți spunem în cunoștință de cauză: NU RAMANE IN SUA PESTE VIZA!! După ce cele 30 de zile de grație pentru călătorie se încheie în urma terminării programului, te afli în mod ilegal pe teritoriul SUA. Aceasta înseamnă că nu ai voie să lucrezi, să călătorești, să ai asigurare medicală și nu vei beneficia de niciun drept pe teritoriul SUA. Mai mult, poți fi exploatat sau deportat în orice moment!

Tipul de viză pe care îl deții nu permite prelungirea șederii tale în Statele Unite, indiferent de sfaturile primite de la alte persoane.

La sfârșitul lunii octombrie, American Experience împreună cu sponsorii vizei vor trimite un raport detaliat către Ambasada SUA și Departamentul de Stat al SUA cu privire la statusul fiecărui student. Orice întârziere va avea consecințe grave și poate duce la interdicții de acordare a altor vize pentru tine și familia ta, pe o perioadă de până la 10 ani, în cazul în care nu te întorci la timp.

Asigurarea medicala – extra program

Asigurarea ta medicală a fost furnizată de către sponsor și va expira concomitent cu data de încheiere (End-date) specificată în formularul DS-2019 sau la scurt timp după încheierea acestuia. Dacă decizi să rămâi în Statele Unite după această dată, te rugăm să iei legătura direct cu sponsorul tău de viză pentru a obține o asigurare medicală suplimentară.

Boarding Pass

Păstrează tichetul de îmbarcare, acesta constituie dovada că te-ai întors la timp în țară. Pe viitor, Ambasada SUA din România va solicita acest document indiferent de tipul vizei pe care dorești să o aplici din nou.. 

Pastreaza ultimul payslip

Acesta este ultimul cec primit de la fiecare angajator și va fi necesar când vei aplica pentru recuperarea taxelor plătite către statul american. Dacă ai cecuri neîncasate de la unul sau mai mulți angajatori, este recomandat să încerci să le încasezi în Statele Unite. Procesul de încasare devine complicat și prelungit odată ce ajungi în România.

Feedback

După ce te întorci acasă, te rugăm să ne contactezi pentru a ne împărtăși experiența ta. Feedback-ul tău este valoros pentru noi și pentru toate celelalte entități implicate în program.